Hevosen kesäihottuma

Tässä postauksessa kerron hevosten kesäihottumasta, sillä se alkaa olla melko yleinen riesa aika monelle tallinpitäjälle ja hevosenomistajalle. Tämä herkkyys Culicoides-suvun hyönteisille vaivaa lähinnä omaa suomenhevosrotuamme (vrt. lämminverisiin). En osaa sanoa minkä verran esim. norjalaisissa kylmäverihevosissa allergiaa esiintyy. Samoin alkaa olla mahdoton tehtävä erotella, missä suvuissa sitä esiintyy, sillä allergia saattaa puhjeta myös vanhemmalla iällä ja esiintyä hevosella, jonka lähisukulaisilla ei oireita ilmene.

Kuitenkin sukuhaarojen kaventuminen ja samojen isä- tai emälinjojen kertaaminen kasvattaa huomattavasti riskiä hevosen allergiselle kutinalle.

Kesä ei aiheuta kutinaa – vaikka kesäihottuma onkin

Kesäihottumaa tavataan kaikkialla maailmassa missä polttiaisia vain tavataan, se ei ole pelkästään suomalaisten etuoikeus. Täällä Suomessa vaikutusaika liikkuu siinä toukokuusta lokakuulle – sen takia nimitys kesäihottuma, vaikka varsinaisesti kesä itsessään ei kutinaa aiheuta. Joskus on arveltu, että allergia johtuu auringosta, vihreästä ruohosta tai jostakin liiasta valkuaisesta. Tosin valkuaispitoisella ravinnolla saattaa olla yhteys seerumin fosfolipidiarvojen muutoksille, joita on tutkittu ja siitä on tehty väitöskirja ELL Raija Hallamaan johdosta, ”Phospolipids in equine summer eczema and its therapy”.

Tuossa tutkimuksessa selviteltiin eroja kesäihottumahevosten ja terveiksi todettujen seerumin fosfolipidiarvoissa. Fosfolipidit osallistuvat elimistön immunologisiin puolustusjärjestelmiin ja allergiasta kärsivillä hevosilla arvot laskivat kesäisin huomattavasti. Tutkimuksen aikana terveistä hevosista otettiin fosfolipideja, jotka siirrettiin allergikkojen omasta seerumista tehtyyn valmisteeseen ja annettiin suun kautta sokeriin imeytettynä. Veren fosfolipidiarvoja seurattiin verikokeilla ja noin neljän viikon kuluttua ei eroa ollut enää havaittavissa terveiden ja sairaiden hevosten välillä.

Hevosia seurattiin seuraavat 12 vuotta ja omistajista 70 % oli sitä mieltä, että oireet olivat selvästi helpottaneet.

Se mitä tämä tutkimus antaisi ymmärtää, vaikuttaa siltä, että allergiaankin olisi mahdollista saada apua edes joillekin hevosista. Talvisin hevosten fosfolipidiarvot palautuivat samalle tasolle kuin terveilläkin.

Hevosen kesäihottuma

Suojautuminen polttiaisilta

Ihottumaloimet ovat hyvä keino suojata polttiaisilta, mikäli hevonen pitää loimen päällään, eivätkä muut lauman hevoset revi loimea rikkinäiseksi.

Myöskin kautta aikojen on tehty erilaisia sekoituksia, joita suihkutetaan hevosen iholle ja tässä on eräs: väkiviinaetikkaa, kalanmaksaöljyä + valkosipulivettä esim. keitinvettä. Seossuhde on vapaa, haju on melkoinen muutenkin. Sillä suihkutetaan vaikka sumutinpullolla hevonen ympäriinsä taikka sivellään pensselillä. Kalanmaksaöljy on paksua litkua ja huonosti pienessä suuttimessa toimii.

Joskus oli vuosia sitten allergiasta kärsivä hevonen ja siitä lähetettiin seeruminäytteet amerikkalaiseen laboratorioon. Seerumista tehtiin vasta-aine rokotteille, joita annettiin pitkin kesää annosta aina pikkuhiljaa suurentaen. Rokottaminen jatkui ensimmäisen vuoden ajan pieniä taukoja lukuun ottamatta. En kuitenkaan päässyt seuraamaan jatkoa sen kauemmin koska hevonen muutti pois, että miten hyviin tuloksiin tuolla tavalla päästiin.

Oli niin tai näin, ihottumaan taipuvainen hevonen teettää lisätyötä ja on joskus hankalakin riesa. Tuohon fosfolipidiarvojen muuttumiselle olisi hyvä selitys ainakin sellainen seikka, kun vuosia sitten astutin tammani aikaisin keväällä, jonka tiesin olevan kesäihottumahevonen. Se jäikin tiineeksi heti ensimmäisellä yrityksellä ja koko sen seuraavan kesän aikana tammalla ei ollut minkäänlaista kutinaan viittaavaa ongelmaa, vaikka en sitä loimitellut enkä rasvaillut.

Mutta nyt alkaa olla kesä kohta taputeltu ja valmistautuminen syksyyn pian edessäpäin. Osa on vielä laitumella jatkamassa lomapäiviään ja osalla varsoista on työt alkaneet kohti suurempia ympyröitä. Vaikka kesä olikin pitkästä aikaa ihan oikea kesä, niin talvessakin on hyvät puolensa. Pääsee eroon polttiaisista.